Ma simt discriminata in propria mea tara!

De doua zile sta deschis ecranul asta, doar cu titlul postat. M-am gandit ca e bine sa imi treaca furiile inainte sa scriu.
Recunosc public, am fost educata foarte prost. Extrem de prost. Dar tot invatul are si dezvat, chit ca ar trebui sa imi fac lobotomie.
Sunt foarte multe lucruri pentru care sunt furioasa.
Azi o sa vorbesc despre discriminare si cum am ajuns sa ma simt discriminata in propria mea tara.
1. Am fost educata sa cred in oameni, sa-i consider buni fundamental si sa nu fac diferente intre ei. Nimic mai gresit. Oamenii nu sunt buni fundamental. Nu toti adica. Asa cum nu toti oamenii sunt frumosi sau nu sunt toti slabi sau nu sunt toti genii. Oamenii provin din medii sociale diferite si au educatii diferite. Gandesc si se comporta diferit. Simt diferit. Tot la punctul acesta o sa introduc si faptul ca am fost educata sa ii ajut pe cei din jurul meu, cu mai mult decat tot ce pot, netinand cont de mine si sa nu astept niciodata nimic in schimb. Hai sa zicem ok cu varianta asta, dar de la a nu astepta nimic in schimb si pana la a-mi lua palme si suturi in fund, atitudini grosolane…e foarte mare distanta. Si sincera sa fiu am ajuns la limita. Ba nu! Am depasit-o demult. De acum voi reactiona ferm, imi spun…dar in final ori nu ma lasa inima, ori nu-mi consum energia. Si la finalul finalului, eu pierd pe toate planurile.
2. M-am nascut intr-un oras de 35 de mii de locuitori, dupa parerea mea cel mai democratic oras din Romania acelor vremuri si mult dupa. In scoala primara, cred ca in clasa eram maxim 10 copii romani. In rest erau: turci, tatari, lipoveni, tigani, italieni. Nu stiu daca neaparat am fost educata, caci am sentimentul ca m-am nascut cu ideea, adanc inradacinata, ca discriminarea este cea mai grava forma de intoleranta. Cand ne-am mutat intr-un oras mai mare, cel mai bun prieten al meu era Sile, tigan de origine. Acum, la maturitate, una dintre amicele dragi sufletului meu, este tiganca. A absolvit Facultatea de Teatru din Iasi si Conservatorul din Viena.
Deci nu cred ca pot fi suspicionata nici o secunda ca sunt o persoana care discrimineaza tiganii. Si am sa continui sa folosesc termenul de tigan, pentru ca in nici un caz nu este folosit peiorativ.
3. Pe acest blog mi-am propus sa va povestesc lucruri extrem de simple si de tonice ca sa va alunge ridurile si oboseala, sa va aduca un zambet pe fetele prea preocupate de ziua de azi, de maine…de oricand. Din pacate aceste randuri nu sunt o gluma, nu sunt vesele si in nici un caz nu sunt superficiale. Reprezinta un urlet de manie. Si mai reprezinta ceva: vrea reactiile voastre, sa facem ceva impreuna!!!!!!!!!!!!
De 11 ani am locuit prin case din zona centrala a orasului. Tot de atata timp mi-am cunoscut vecinii, pe care i-am respectat si fata de care m-am purtat intotdeauna politicos, indiferent de culoarea pielii lor. Si de cele mai multe ori am lasat de la mine, pentru ca refuz organic, ca in putinul timp liber sa imi consum energia pe conflicte inutile.
De fix 6 luni va tot scriu pe blog despre casuta in care m-am mutat si unde in sfarsit ma simt bine si linistita. Dar aste e ce e in sufletul meu.
In afara casei lucrurile se schimba.
In casa vecina, intr-un apartament de 2 camere locuiesc 5 familii de tigani….sau mai bine zis o familie cu urmasii.
De 6 luni nu e zi lasata de la Dumnezeu sa nu-mi trepideze casa de urletele de manele.
De 6 luni nu e zi sa nu fie scandaluri si batai.
De 6 luni vin cu teama acasa, caci tot ce se intampla in casa aceea si in curte trece si granitele portii si iese in strada. Si cand vezi o shleahta de tigani morti de beti si violenti la cativa metri de tine, iti spun eu ca ti-e frica sa intri in casa.
De 6 luni le suport petrecerile – cu sau fara guristi, accesele de violenta si dementele.
De 6 luni ii observ cum incearca sa ma scoata voit din minti, pentru ca modul lor de viata este scandalul.
Tot de 6 luni observ cum un cuplu de tineri se furiseaza in curtea vecina. Locuiesc, din pacate pentru ei, exact sub apartamentul tiganilor.
NOTA: Sunt singurii proprietari de apartament din acea casa cu 4 apartamente. Restul, sunt chiriasi ai fostului ICRAL. Mai corect spus: fosti chiriasi, caci contractele lor sunt expirate. Mai mult, acesti chiriasi nu platesc nici un fel de utilitati (gaze, lumina, apa), de chiria catre stat nici nu poate fi vorba. Dar fiind tigani violenti, se poarta ca niste stapani.
De o luna de zile, vecinii mei, cuplul de tineri despre care v-am vorbit, au viata in pericol. Locuiesc pe la rude si prieteni, vin acasa dupa ce in prealabil eu ma asigur ca nu sunt tiganii activi prin curte sau la poarta si am pregatit telefonul sa sun la Politie.
Ei Politie….Acesti imbecili, slujbasii sectiei 10, platiti din banii nostri, sunt mana in mana cu tiganii. Fapt pentru care se poarta ca niste haimanale.
Vecinii mei au fost amenintati, in repetate randuri, cu moartea. Au ajuns sa le fie frica si de umbra lor. Au ajuns niste umbre vii.
Sunt tineri, si-au cumparat o casa sa le fie camin, sa-si intemeieze o familie si sa-si creasca frumos copiii. Si in loc de asta au intrat in cel mai negru cosmar al vietii lor!
Sa va mai spun ca tiganii mi-au distrus masina imediat ce m-am mutat si apoi s-au scuzat cu ranjete amenintatoare pe figura ca nu au stiut ca e a mea, dar daca vreau sa nu se mai intample sa o mut. Masina mea fiind parcata in fata portii mele!
Sa va mai spun ca m-au amenintat si pe mine ca daca tin la viata sa nu anunt politia niciodata, indiferent de motiv?
Sa va mai spun ca la una dintre petreceri au darmat gardul dintre curtile noastre pentru ca s-au luat la bataie? iar eu nu am putut decat sa stau incuiata in casa si sa ma rog sa nu intre peste mine, deoarece imbecilii de la Sectia 10 de Politie mi-au spus ca au mai venit de cateva ori si ca oamenii petrec si sa-i las in pace?
Sa va mai spun in incheiere ca desi sunt amarat de roman, platitor de taxe si impozite, ca desi am bagat prin munca mea foarte multe milioane de euro in buzunarul statului roman, am facut testul de a merge la AFI, astazi, sa fac cerere de locuinta, dand exact adresa tiganilor si mi-a raspuns o tante de la un ghiseu ca eu nu am voie la casa?!!!!!
Dar nu despre mine este vorba aici.
Ajutati-ma sa-i ajutam pe acesti tineri! Va rog! Ajutati-ma sa facem ceva si sa evacuam scursurile astea de tigani!
Sunt convinsa ca acest lucru se intampla in foarte multe dintre imobilele din Bucuresti.
Haideti sa facem ceva! Trebuie sa existe o solutie.
Aaaa…si daca sunteti gaini si nu aveti curajul sa ma urmati in acest demers, eu una nu am de gand nici sa renunt si nici sa ma tot mut de frica tiganilor! Si nici vecinii mei!
Lasati barfele de doi bani si preocuparile marunte si haideti alaturi de mine sa demaram actiuni concrete! Vecinii mei chiar merita sa traiasca frumos si linistit, in propria lor tara, in propriul lor oras si mai ales – IN PROPRIA LOR CASA!!!!!
Multumesc!

16 gânduri despre „Ma simt discriminata in propria mea tara!

Adăugă-le pe ale tale

  1. asa cum iti spuneam si pe mess, ai noroc ca nu citesc blogul.

    desi ai dreptate, istoria nu-ti da! uita-te pe evenimentele legate de conflictele interetnice (eu le-as numi conflicte culturale!) si ai sa vezi ca statistica e in favoarea lor . romanii au reusit cel mult sa se racoreasca un pic, dupa care lucrurile au revenit in acelari loc/moment/stare ca inaintea inceperii conflictului.

    astept vesti… deci!

    Apreciază

  2. Buna,

    Am mai trecut prin asa ceva cu niste amici. Atunci am abordat o strategie mai dificila sa scapam de tiganii de la etaj. Vorbim de o strada din spatele magazinului ” Cocor”. Cu multe relatii si mergind la fondul locativ la fel ca Mos Craciun am reusit sa obtinem un contract de inchiriere pe apartamentul unde stateau tiganii. Pentru ca politia nu a vrut sa intervina , i-am evacuat intr o noapte , evident cu urlete si amenintari ca se omoara, cu o firma de securitate. De mentionat ca politia a venit si se uita ca la spectacol, fara sa intervina. Le-am sugerat sa plateasca bilete. Stiu ca au incercat sa mai revina , dar usile erau schimbate si se pune problema de intrare prin efractie si nici ei nu sunt asa de idioti. Poate si la vecinii tai se poate proceda la fel….

    Apreciază

  3. dein pacate nu e o solutie…ar putea spune ca sunt discriminati ca sunt tigani.:)
    alta idee?…o mana de ajutor?…

    Apreciază

  4. trebuie sa gasim o solutie sa fie evacuati. oricum stau ilegal! any idea? o mana de ajutor poate?…ceva conexini?…mie azi imi e frica sa ies din casa. ni nu glumesc.

    Apreciază

  5. Adi,
    problema e cum ii evacuam. ti-am zis ca am facut experimentul de a merge sa spun ca am nevoie de o casa si mi s-a spus ca la adresa aia locuieste cineva si ca daca vreau casa sa imi cumpar sau sa inchiriez de la particulari. in privinta autoritatilor…comentarii numai de bine, ca pe stadion…
    pe de alta parte astia sunt conectati cu toata tigania de la hala traian si pana la muncii, deci dupa evacuare iti dai seama ca toata lumea se poate astepta la linshaje….
    trebuie intervenit prin conxiuni puternice, caci legal e clar ca nu vom putea face mare branza.

    Apreciază

  6. Asa ma gandeam si eu: campanie de presa. O filmare cu o camera ascunsa, eventual cand politia nu face nimic. Este revoltator ce spui, este ilegal de facto, dar de jure cred ca eventual ii evacueaza politia pe vecini, pentru o spaga de 300 euro de la tigani. Nu vreau sa te enervez, nu vreau sa te supar, dar o astfel de treaba trebuie facuta cu mascati, dupa care sa va mutati de-acolo.

    Apreciază

  7. ai dreptate intr-o anumita masura. adica eu stau cu chirie, dar copiii astia au facut ditamai creditul sa-si cumpere casuta aia. eu ma mut, ok si? in fapt nu am rezolvat problema. apoi, dupa ce ma mut, oricum o sa ma intrebe tovarasii militieni ce treaba mai am daca tot nu mai locuiesc aici.
    btw acum e iar petrecere cu manele si guristi si ma straduiesc sa ma concentrez la ceea ce scriu. estimez cam in 2-3 ore macelul. deja sunt pe calea cea buna.
    vecinii mei iar nu au avut curaj sa vin acasa azi. cred ca li s-a luat si de viata si de tot.
    imi trebuie o pila. pana la urma daca stau sa va numar si sa ma numar cati nu avem case, cred ca strangem cat sa umplem casa de alaturi. sunt 3 apartamente – intr-unul stau tiganii, iar in celelalte care sunt mai mari sta cate o singura persoana, toti fara contracte legale.
    macar noi platim chiria, aia cat o fi …si utilitatile si mai facem si curat si mai ales…LINISTE
    dati-mi somutii….
    am auzit ca spaga la primarie pt a pune mana pe o casa din asta e cam de 5 mii de euro, dar tantele alea, nici cu spaga nu dau la oricine. iti trebuie recomandare.
    care ma recomanzi frate? uite jur ca azi am facut 3 dusuri, am maturat curtea, nu ascult manele….d-astea…adica sunt destul de decenta cum ar veni…
    cu politia m-am gandit sa ma duc la cei de la crima organizata ca macar aia mai au si ceva glagorie in cap si tiganii au deja dosar pt droguri si prostituie…..
    astea toate insotite de ceva ajutor din partea presei. Emil!!! Se aude ceva si la tine? 🙂
    MUltam fain inca o data!

    Apreciază

  8. Stii , au muult de lucru si tinerii dar si tu. 1. Sa se intereseze daca cineva a revenidicat apartamentul unde actualmente stau ilegal tiganii, pe site-ul PMB sau direct la Legea 10 la PMB. 2. sa contacteze eventualii proprietari. Cumva se va ajunge si la evacuare.Reclamatiile la Politie, chiar fara rezultat concret vor ajuta la evacure, facand dovada imposibilei convietuiri in acealsi imobil, plus sesizari la Primaria de sector pentru mizerie (Mediu)plus sesizari la PMB tot pe mediu. Iar la Politie nu numai telefonic ci si in scris, cu nr. de inregistrare. AAA si daca au apartamentul sub cele locuite de tigani, pe langa plangerile la Politi sa inceapa niste procese civile, bauniesc ca sunt afectati de diferite inundatii, neredicarea gunoiului.
    Sesizarile la PMB pe Mediu sa le trimita tu sau ei cu o frecventa de1/saptamana.
    La fel si la Primaria de sector.
    Trebuie luata leg cumva cu eventuali proprietari revendicatori, situatia actuala ii va ajuta mult la evacurea tiganilor.

    Apreciază

  9. Hm,

    Am retrait brusc bucati rupte dintr-o perioada mai mult sau mai putin indepartata (in timp). Ca si tine, am prieteni buni din familii de tigani, si ii respect atat cat merita sa fie respectati generic, ca orice alt cetatean / vecin / persoana cu care intru direct sau indirect in legatura. Am rezonat cu subiectul pentru ca acum ceva ani, invatam ca sa dau la facultate … din pacate pentru mine incercam sa invat noaptea din cauza unei presupuse linisti care se asternea peste oras si din cauza fumatului (asteptam sa se culce ai mei ca sa pot sa trag cate o tigara la geam). Dar in fata blocului meu exista o curte de tigani. Ne stiam, ne salutam, cumva as putea spune ca exista un soi de respect vecinesc. Totul bine pana la inserare, in noptile cu petreceri, cand rasunau manelele toata noaptea, cand politia era lipsita de posibilitati, cand auzeam pe geam urletele pirandelor legate de caruta si tarate pe straduta din fata blocului. La toate astea, raspunsul inevitabil al politiei era „nu avem ce sa le facem”.
    A trecut. Am intrat la facultate, dupa ceva vreme m-am mutat cu chirie, impreuna cu un prieten. Intr-o seara am dat o petrecere si am platit amenda pentru asta. La fel si la birou acum vreun an. Ma intreb daca acei vecini galagiosi ai mei au platit vreo amenda, desi saptamanal aveam parte de acelasi spectacol.
    M-am mutat in cartierul copilariei mele, un cartier mult prea linistit (pajura). Aici nu am avut de-a face cu aceasta etnie cat am fost copil. I-am regasit din nou, sau mai degraba m-au regasit ei … am intalnit botez pe o strada intre blocuri, cu circulatia oprita, corturi si mese pe mijlocul strazii, etc.
    Din pacate pentru tara asta, sunt batrane care intra la inchisoare pentru 3 tarusi batuti intr-o curte vecina, dar sunt si tigani care iau totul ca fiind al lor. Urasc nesimtirea crasa, indiferent de natie, religie, etnie sau coloratura politica. Urasc nesimtirea si atat. Urasc politia pentru incapacitatea de a-si respcta job-description-ul. Urasc tiganii din tot sufletul meu de copil care iubeste oamenii asa cum sunt ei, indiferent de etnie, natie, religie.

    Apreciază

  10. @ Cristina – multumesc pentru info si recomandari! Chiar sunt folositoare. Deocamdata strangem cat mai multe informatii si apelam la cat mai multi oameni care ne pot ajuta. In fapt, sa ii ajute pe vecinii mei in primul si in primul rand. Pastram legatura si, dupa cum am mai spus, o sa va tin la curent cu ce am mai facut.
    @ Emil – sigur poti face multe si stii ca stiu asta. Important este sa si vrei. Vrei?
    @ Viorel Patrichi – va multumesc pentru avertisment. De o saptamana stau mai mult in casa, calma si cu dopuri in urechi. De saptamana asta au intetit ritmul. Incerc sa imi gasesc o alta casa cu chirie…din pacate cu chirie la particularii care de cele mai multe ori sunt la fel de jegosi ca si tiganii de alaturi, pentru ca la stat …stau tiganii pe moka….Astept sa ma contactati, pentru ca imi dau seama ca mai sunt si alte lucruri de stiut, care nu neaparat pot fi publicate. Va multumesc pentru ajutor!

    Apreciază

  11. Acelasi tip de problema am si eu. Am cumparat un apart intr-un bloc ft linistit. Linistit cateva luni, dupa care … Mai exact, pe palier cu mine sunt 2 apartamente ICRAL locuite ilegal. Cu totii stim cati tineri sunt cu valiza pe drumuri din chirie in chirie, iar aceste apartamente(si cine stie cate altele!!) sunt ocupate abuziv.
    Partea proasta este ca nu stim CUM sa actionam, cine sa ne sprijine si mai ales ce lege. Cumva ar tb sa ne strangem si sa facem o echipa, impreuna cu cei care asteapta o speranta de la ANL, cu presa, cu cei care isi platesc chiriile si intretinerea, etc

    Apreciază

  12. Draga Anda,
    eu am facut testul de a merge la primaria de sector sa caut un apartament cu chirie din acest fond al icralului. De ani de zile muncesc si cotizez la greu la statul roman si mi se parea firesc sa fiu tratata cel putin cu decenta si respect. Dar cum nu am fata de tiganca si nici de aurolac o madama de acolo mi-a aruncat cu dispret solutia sa caut cu chirie la particulari. Nu se poate face nimic la modul real pentru ca tiganii sunt acceptati in sistemul asta din simplul fapt ca ei acopera politicieni si sindicate care fac smenuri cu aceste locuinte.
    Din pacate asta e realitatea in care traim…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑