Petrini sau eu omul…

In noaptea asta un post tv a difuzat „Cel mai iubit dintre pamanteni”. Cartea te lasa mai fara ganduri, dar filmul te izbeste mai rau. Ca orice aport vizual, caci, pana la urma, despre asta e vorba in secolul nostru.

Ca si comentariul pe care l-am facut aseara pe pagina de fb a blogului, uneori as prefera ca anumite carti sa ramana…doar carti.

Pe de alta pare insa, drama lui Petrini, la alta scara, evident, oare nu este drama fiecaruia dintre noi?!…

Suntem astfel construiti sa putem intelege doar putin din sufletele celor din jur. Chiar daca am trecut prin povesti similare, da, atunci putem intelege mai mult…dar…ne intereseaza? Ne implicam? Ajutam? Cum? Cat? De ce?

Miliarde de intrebari mi se izbesc de peretii capului, generand o sarabanda de sentimente.

Las asta la o parte…oricum asta va fi unul dintre cele mai putin citite articole, daca e sa ma iau dupa ce imi arata statisticile. Dar cum nu m-au interesat niciodata, eu am sa continuu.

Si o sa am curajul sa continuu povestea lui Petrini.

Pleaca, bea, are porniri suicidare, dar nu o face, se intoarce la curva lui, o ia de nevasta pentru a-si face mama sa zambeasca o data – inainte de a inchide ochii, seful de cadre nu suporta ca i-au fost dati papucii…de catre cine ma?…de-o curva?!….si il trimite pe Petrini la inchisoare; tot politic.

Petrini ajunge in Aiud unde dezumanizarea atinge noi cote, el se hotaraste sa-si faca felul, dar intelectualii de acolo il impiedica si formeaza un grup „de respiratie”. Plateste si pentru asta. Iese din parnaie „prin decret”, dar e prea batran sa munceasca undeva, prea traumatizat. Afla ca si tatal lui a murit in timp ce el era la inchisoare. Pensie nu primeste ca statul nu plateste „tradatorii”. Casa ii fusese nationalizata, asa ca se aciueaza intr-un cimitir. Mortii din cavouri nu-l dau afara. Primeste de pomana de la cate o femeie, in zilele de duminica si la sarbatori. Moare langa o linie de tren, langa triaj, cainii hamestiti de foame pe timp de iarna il hacuie. Sfarsit…

Atat am avut de spus in seara asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s