Tema

In seara asta aveam nevoie sa imi scot creierul din preocuparile obisnuite si sa-i dau alta directie.

Asa m-am apucat sa studiez  comparativ discursurile politice de-a lungul veacurilor. Evident ca asta nu e munca de o singura n0apte, poate si din pricina ca de la un punct incolo m-am apucat sa caut toate materialele video cu Obama.

Trei concluzii am in minte pana in acest moment:

  1. Este prima echipa de comunicare din lume care sparge pur si simplu regulile invechite si intepenite ale comunicarii politice, demonstrand capacitatea comunicarii neconvnetionale de a produce rezultate deopotriva imediate si memorabile. O analiza atenta o sa va demonstreze diferentele intre punctul de start si cel din acest moment, cu cateva luni ca Obama sa isi termine cel de al doilea mandat si rezultatele uluitoare pe care aceasta echipa le-a inregistrat. Dar cel mai mult o sa va dezvaluie o minte stralucita in spatele intregii strategii si a tacticilor. Desigur, avantajul major este acela ca au avut „materialul” pe care sa lucreze, material care nu numai ca s-a lasat modelat, dar care a inteles regulile noului joc politic, le-a interiorizat si a inteles ca ele sunt construite pe personalitatea lui, dar, mai ales, in favoarea lui. Poate de aceea, odata intelese aceste „mici” detalii, s-a simtit atat de bine in propria-i piele, chiar si in situatii de criza profunda.
  2. Obama reinventeaza omul politic din toate punctele de vedere. Probabil ca un „material” la fel de bun ca el era Kennedy, insa, din pacate, el a iesit mult si necontrolat din conturul creat pentru el si stim cu totii cum s-au sfarsit lucurile. Dar revenind, Obama te face de multe ori sa te intrebi daca e mai mult un foarte bun actor vs presedinte. Cu siguranta, probabil peste vreo 50 de ani, va exista o alta persepctiva asupra personalitatii sale politice. Indiferent de ceea ce va fi eu ii dau creditul deschizatorului de drumuri intr-un domeniu in care ne luptam cu elefanti greu de miscat.
  3. Din pacate, multe tari din lume vor prelua acest model, dar nu vor reusi sa scoata decat marionete care vor duce lucrurile in derizoriu, slabind foarte mult credibilitatea in institutia prezidentiala statala si, in timp, vor convinge masele asupra necesitatii unui lider global, caci insasi notiunea de „natiune” a inceput sa devina una perimata. Din pacate si din nefericire, din punctul meu de vedere. Inceputa a se contura la sfarsit de secol XVII si inceput de secol XVIII, se pare ca „natiunea” si-a atins limitele si se indreapta catre extinctie. Eu una nu cred in comunitatile mari. Din punct de vedere economic am avut imperiile, acum avem uniunile si daca ne uitam mai atent la istorie (aia putina pe care o stim si nici aia pe bune)  o sa vedem ca imperiile au intrat in colaps economic tocmai pentru ca o comunitate mare e foarte greu de condus, controlat si tinut pe o aceeasi directie pentru foarte mult timp. Ori politica a derivat din interese economice, din necesitatea de a seta limite, procese si proceduri. In Grecia antica divizarea clasei politice a aparut cand militarii au ales sa faca ce stiu ei mai bine si au plecat in treaba lor, iar oratorii (cei buni de gura) au ramas in cetati sa faca politica. Armata deriva si ea din motivele economiei – de aparare a teritoriilor, de cucerire de noi teritorii (ceea ce insemna cresterea comertului, cresterea capacitatilor de productie si cresterea resursei umane pentru utilizarea ei pentru muncile de jos. In aceeasi masura in care razboaiele au fost permanent motivul principal de avans economic (necesitati crescute de productie, necesitati de tehnologizare rapida etc). In fine, asta e un subiect foarte vast si foarte misto de analizat, dar nu e momentul lui acum.

Bref, cine are chef sa mai invete una alta despre comunicare si mai cu seama despre comunicarea neconventionala – sa ia la studiat ceea ce a facut in acesti ultimi 8 ani echipa lui Obama, cu bune si cu rele, cu lucruri exceptionale si cu greseli. 🙂

Si, daca aveti rabdare, uitati-va cu atentie la discursul acesta, notati formularea frazelor, tonalitatile, accentele, gestica, mimica…tot. Nu uitati ca, cele mai importante informatii sunt „printre randuri”!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.