Nunți regale și strategie

Am citit ieri niște tweet-uri de m-a luat groaza nu alta. Și da, eu nu-mi ascund nemulțumirea față de această potențare a populismului, care, datorită tehnologiei scoate monștrii la iveală.

Ia, să încerc să nu mă lungesc prea tare și să scriu pe puncte:

 1. Nu toată lumea a respectat protocolul. Nu, că și ăia sunt tot oameni – adică greșelile nu le sunt străine. Dincolo de protocolul impus de Casa Regală, există o normă care spune că la un eveniment – de la un anumit nivel în sus – nu te îmbraci cu ceva deasupra genunchilor și cu umeri / brațe dezgolite mai ales dacă ai trecut de 35 de ani și / sau corpul tau nu (mai) arată ca la 20 de ani sau ca în reviste. Și da, e important să respecți protocolul, mai ales dacă este comunicat dinainte, ca normă de respect pentru propria persoană – în primul rând. Dar, cum ziceam, oamenii sunt diferiți.
 2. Haterii s-au luat de faptul că sora lui Kate s-a îmbrăcat într-o rochie care seamănă cu un ambalaj de ceva suc chinezesc, dar și de Kate – că ar fi îmbrăcat pentru a treia oară aceeași ținută. Dacă în primul caz putem vorbi despre faptul că două patternuri pot apărea în colțuri diferite de lume și creatorii să nu știe unul de altul, în cazul lui Kate putem vorbi despre atăt de multe variabile care să fi condus la această alegere, de nu vă puteți imagina. Eu m-am uitat mai degrabă la marele fel în care arăta la 3 săptămâni de la a treia naștere.
 3. Cred că cel mai tare m-au enervat comentariile pe teme rasiale și pe tema rochiei miresei. Givenchy este nu doar un nume cu o rezonanță foarte puternică. Nemaivorbind de faptul că rochia în sine a fost fabuloasă, casa Givenchy a respectat toate normele de protocol. Începând cu cea care zice că nu umbrești niciodată, în nici o circumstanță, pe viitoarea regină a Marii Britanii. Strict din punctul meu vedere, casa Givenchy a respectat și protocol și norme de eleganță și, dacă mă întrebați pe mine – eu ador simplitatea și nu cred că ar fi putut exista o alegere mai bună decât aceasta, în privința rochiei lui Meghan.
 4. Ținuta reginei. Ei bine, mie mi se pare că simbolistica ținutei ei e mult mai profundă decât ce spunea ieri un critic de modă britanic și anume că la nunta prințului Charles regina a purtat alb – chestie care teoretic încalcă orice regulă a unei ținute de nuntă. Regina face statement-uri, majoritatea subliminale. Pentru că are consilieri beton. Pentru ea, Camilla nu are cum să fie niciodată regină a Marii Britanii. La nunta lui William s-a îmbrăcat în galben. Pentru că soarele și pentru că William va fi, în viitor, rege. La nunta de ieri, regina a ales o ținută verde fosforescent – cumva în oglindă cu verdele cuminte al mamei miresei, dar verde, până la urmă – ca semn de…ca multe semne. Eu aș lua în considerare următoarele
  1. In negocierile internaționale importante este important să ai ceva, cât de mic, verde, ca semn că vii și ai gânduri de pace, de echilibru, de calm, de colaborare.
  2. Verde este culoarea renașterii, a speranței, a începutului.
  3. este celebrarea vieții în toate formele și sub toate aspectele ei.
  4. Faptul că si-a accesorizat ținuta cu mov la palarie și colierul de la gât dezvoltă simbolistica. Movul este culoare sacră, este culoarea regalității, a chakrei coroană, legătura cu divinitatea, sinele superior și spiritualitatea.
 5. Criticii britanici afirmau ieri că această nuntă care la care s-a făcut rabat de la multe norme de etichetă ale caseri regale britanice reprezintă deschiderea monarhiei către modernitate. Eu nu cred că e așa, pt ca, de exemplu – Kate este o tradiționalistă cap- coadă și ea va fi viitoarea regină. Cred că au vrut să potențeze ceea ce se potențează în toată lumea asta – populismul. Și mai cred că, din antichitate și până azi asta a dărmat toate democrațiile lumii. Și cred că asta îi va izbi și pe ei fix în dinți în vreo douăj de ani, așa…
 6. Cei care au aplecare sau au studiat istoria știu că Marea Britanie nu a făcut niciodată ceva în detrimentul său. Niciodată! Au mai făcut greșeli, asta clar, dar le-au dres tot în favoarea lor. Nunta asta a fost strategie curată de la un cap la celălalt, iar eu nu m-am putut abține să nu admir lucrătura. Și da, recunosc, mi-ar fi plăcut, ca și în alte situtații, să lucrez în echipă cu creierele din spatele scenei. Da’ mie mi s-a cam șifonat karma de niște ani încoace, se pare… 🙂
 7. Nu în ultimul rând, pentru că am văzutr un comentariu al unei jurnaliste de la noi conform căruia Kate are clasă și Meghan nu…păi să vedem: ambele vin din familii obișnuite. Una e britanică, una e amiricancă – deci diferențe culturale. Kate – conform protocolului și al faptului că va fi regină – trebuia să țină fruntea ridicată tot timpul. Meghan are șanse să devină regină ori niciodată, ori, Doamne ferește dacă se întâmplă ceva cu toată familia lui William. În afară de asta Meghan a mai făcut, însă un statement destinat tot subliminalului (de aceea poate că jurnalista noastră nu s-a prins de el). A avut în anumite momente cheie fruntea aplecată și privirea în jos, a avut în alte momente aerul de fecioară timidă. Hai să luăm pozele de la nunta lui Lady Di. Similaritățile sunt izbitoare, iar consilierii lui Meghan au de la mine foarte multe puncte în plus. Au reușit să o poziționeze din prima, perfect. Nu uitați că Meghan a avut și are o activitate bogată de activistă. Vi se pare că ar avea ‘fo timiditate dacă vrea să-și spună punctul de vedere? Până și tonul cu care a vorbit în biserică a fost studiat. Luați interviul ăsta spre comparație și spuneți voi dacă, după ce e este peste Harry tot interviul, vi se pare că e vreo tolomacă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.