Charlie Hebdo sau cum a priceput iapa vecinului

Există o vorbă veche care zice așa: bate șaua să priceapă iapa.

Stai, că am început greșit. Trebuia să scriu un preambul. Care ar fi sunat cam așa:

Ai fost vreodată în situația de a avea o gașcă mișto, în care nu se știe cum, se insera câte un individ care, când era haiul mai mare, după vreun banc foarte bun, dar care mai punea la treabă și cutiuța cu maimuțe se trezea că întrerupe hăhăiala generală cu întrebarea:

„Adică…cum?!!!”

de vi se strepezeau dinții? Și pe urmă, cum cineva mai milos începea să-i explice – eventual cu desene – bancul, să priceapă și prostul satului și, la final, după eforturi epuizante, ăsta ori râdea strâmb – semn că a înțeles din părți – ori avea o figură care acrea și murăturile încă nepuse?

Sau

Ați avut vreodată o gașcă mișto plus ce-am zis mai sus cu individul mai special și în gașca aia obișnuiați să vă taxați unii pe alții – mai mult sau mai puțin fin, iar individul să se hăhăie cu o plăcere de nedescris când miștiourile erau la adresa altora și să se opărească atunci când el era luat la mișto?

Ei bine, eu am avut ambele tipuri de găști. Desigur, tipologia de indivizi la care fac referire zbura destul de repede din peisaj, funcție de cât de sadici eram în momentele alea.

Caricatura publicată de revista franceză Charlie Hebdo este o minunată palmă peste obrazul francezilor, care, la nivel de mase se scaldă de ani de zile în zona de legumitație. Pentru mai noii cititori ai blogului ăsta o să explic din nou acest termen, cu îndemnul de a se obișnui cu faptul că eu inventez cuvinte, noțiuni, concepte. Așadar, dragilor, legumitația este mixul între legumă și levitație, din care rezultă fenomenul în care oamenii nu consideră necesar să-și folosească propriul creier și trăiesc într-un plan superficial al vieții, trecând prin aceasta ca gâsca prin apă, servind ce li se oferă mură în gură și luându-se unii după alții ca oile. Mai simplu de atât nu pot să explic. 😀

35303781_10209017946165109_2621661957467406336_n.jpg

Adică Simona care strigă „fier vechi, fier vechi!”

Charlie Hebdo se adresează publicului francez, nu publicului român. Ăla e „core target”.

Caricatură care se poate traduce prin luați-o p’asta snobilor sau, așa cum bine spunea cineva pe Fb prin faptul ca RG e fier vechi 😀

Never the less, ce te faci când, atunci când bați șaua să priceapă iapa, iapa ta e indiferentă, dar reacționează iapa vecinului?

Căci așa săriră românii ca arși la caricatura asta, dezlănțuindu-și furia, ura, violența și tot ce poate fi mai urât, de numa’, exact ca prostul din exemplul 2 pe care vi l-am dat în preambul.

Mă, copii, măh, mai ușor cu pianul pe scări că ne rupem șalele…vecinilor. 

Sigur că, la final, nu pot să nu constat că al treilea război mondial se poate face cu români. Nu, nu vor pune mâna pe puști sau topoare să-și apere țărișoara, că, în caz de Doamne fere îs primii care se ascund sub pat, dar au descoperit binefacerile tehnologiei care dă putere oricărui prost să se dezlanțuie, ascuns bine în spatele tastaturii. Tastat – URII.

Românii, după ce se călăresc bine unii pe alții, bazându-se pe două principii fundamentale: să moară capra vecinului (care oricum e o curvă că nu-i stă lui capră) și „să moară mama, te omor” – pot, dovada comentariilor de azi, să rezolve cu succes un al treilea război mondial, căci, cu cât căcat suntem noi în stare să aruncăm (gratuit), nu e în stare nimeni. Added value – blestemele.

Hashtagul pe care l-am inventat cu foarte mulți ani în urmă e încă valabil: #romaniaareogeografieextraordinara

5 comentarii

 1. Salut! 🙂 Sa stii ca reactiile de ieri eu mi le-am explicat astfel: suntem o natiune saracita, indobitocita si, ca atare, plina de frustrari si angoase. Toate astea construite pe o baza genetica (destul de) contorsionata si o constructie a unei false mandrii nationale, care a durat suficient cat sa amprenteze foarte multe generatii. Orice s-a intamplat nasol si a avut ca subiect romanii, la nivel european, s-a amplificat foarte mult = a crescut si mai nasol sentimentul de frustrare. Peste toate astea a venit si povestea cu tiganii care nu se mai numesc tigani, ci rroma si de aici confuzia europeanului intre romani si tigani si asimilarea perceptuala a romanilor cu tiganii. Romanii sunt si au fost dintotdeauna dezbinati – hai sa ne uitam cu curaj la istoria noastra. Dar s-au unit daca cineva din exterior s-a luat de ei. S-au unit in a arunca cu venin si a scuipa. Ma distreaza, insa, sa constat ca, daca un roman se intalneste cu un strain pe strazi, cu un strain care traieste de niste ani in Romania, nu cu turistul care vine pt cateva zile, se discuta in engleza. Si asta e doar un exemplu cat un fir de nisip in sirul miliardelor de exemple….

  Apreciază

 2. Salut! 🙂

  E drept ca românii nu sînt uniți, oriunde s-ar afla, e drept ca s-a creat confuzie intre români si tigani, e drept ca se vorbeste mai mult de alea rele decat de alea bune, insa peste toate parca era (mai mult) umor, parca se reusea, dincolo de toate, sa se râdă (de noi sau de altii), se facea „haz de necaz”… acum pare ca insasi gluma a ajuns motiv de ura, si mie asta mi se pare grav. Si ma ingrijoreaza.

  Apreciat de 1 persoană

 3. ESTE grav, nu doar pare…din pacate. Este perioada care arata fata aia pe care multi si-au ascuns-o cumva pana acum. Acum ies tenebrele la lumina, in toata splendoarea lor. Acum cred ca cel mai important e sa privim cu mare atentie in jur si sa decidem, chit ca ar putea sa ne doara inima, de ce fel de oameni vrem sa ne inconjuram.

  Apreciază

 4. Cred ca ne va durea inima daca Nu alegem 🙂

  Surprinzator este ca aceste rabufniri le-am vazut, le vad, si din partea acelora pe care ii credeam „oameni misto”, ii stiu cititi, cu oarece cultura, de la care, intr-un fel (probabil e vina mea) aveam alte asteptari…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.