Cine nu postează 3 selfie-uri pe zi e prost

Începusem mai demult o serie de povești ale lui „nu înțeleg”, tocmai din dorința de a înțelege…și mă gândeam că exprimând în cuvinte gândurile-mi, ar fi fost o cât de mică șansă.
Mă covârșește mereu gândul la câte lucruri nu știu și mă panichez că timpul n-are milă.
Nu mai știu de la ce mă pornisem azi, dar pe seară am văzut un filmuleț pe subiectul selfie-urilor. Sigur că este deja un fenomen social. Nu mă deranjează că oamenii își fac selfie-uri, mă deranjează doar ăia care își fac selfie-uri într-una – cerșteorii de atenție și gratulări mincinoase, sau ăia care neavând altceva de spus își fac catralioane de selfie-uri pe zi. Cam ca ăia care postează doar citate și nici măcar nu au habar că multe sunt fake-uri, taman pentru că nu citesc…decăt Facebook-ul.
Cred că atunci când am fost prima data la Louvre, preț de 2 luni, zi de zi, nu mă deranjau atât de tare japonezii care făceau poze până și la budă. Primul șoc adevărat l-am avut anul trecut când la Muzeul Rodin peste 80% dintre vizitatori nici măcar nu dădeau importanță lucrărilor – principala lor preocupare fiind selfie-urile. Ce artă, ce lucrări, ce provocare pentru a citi mai mult?!!! Selfie-uri, doamnelor și domnilor.
Iar șocul meu a venit din trăirea acută că nu aparțin acestei lumi și am stat să mă întreb dacă i-am aparținut vreodată, de fapt…
Cred despre mine că în majoritatea situațiilor de viață reușesc să mă controlez, zic eu, destul de bine (azi o ard pe modestie, așa…). Dar atunci, în mijlocul mării de selfie-iști, eu eram hipnotizată de mâinile lui Rodin și lacrimile îmi curgeau complet necontrolat. A fost pentru prima dată în viața mea când n-am mai încercat să le ascund și nici nu m-am mai simțit penibil pentru propriile mele trăiri exprimate atât de rudimentar, în public. O fi și de la vârstă, zic… Aș fi vrut totuși să am o putere magică prin care să dau afară tărănoii ăia selfie-iști.
Am recunoscut mereu că nu-s adeptul populismului, iar epoca actuală – o formă fără fond care pune în pericol însăși existența conceptului de Homo sapiens mă înspăimântă prin prisma perspectivei.
Nu știu în ce ne transformăm, nu știu către ce ne îndreptăm, dacă ar fi să-mi las doar imaginația să lucreze. În minte îmi roiesc cifre, statistici, posibilități derivate din ele, teorii și sindroame sociale. Și din păcate niciunul dintre scenarii nu-mi dă cu plus pe scala evoluției. Nu-s pesimistă. Analizez la rece date, combinații, posibilități.
Undeva lucrurile trebuie să se rupă. Pentru ce? Cel mai probabil pentru a o lua de la capăt făcând din nou aceleași greșeli. Ce nu mi-e mie clar este de ce nu se înțelege că tiparul acesta evolutiv pierde cunoștințe valoroase epocă după epocă. (Vă dau un hint – mai citiți ceva istorie, da’ nu aia din manuale. Nu de alta, dar mi-e foarte lene acum să scriu iar în viteză exemplele pe care mi le rulează cu o prea mare viteză creierul pe ecranul intern.) Până când? Până când ne-o mai suporta și Pământul ăsta, săracul de el…
Altfel toate bune – continuați să vă faceți un catralion de selfie-uri pe zi și să le postați pe social media, să vorbiți doar despre copiii voștri, transformați în stindardul suprem al devenirii voastre și nu uitați să postați doar citate despre care oricum nu aveți habar dacă chiar sunt din vreo carte, ori aparțin autorului menționat.
Ah și da, musai, musai, să fiți ori de o parte ori de cealaltă a baricadei politice.
Când o să vă aflați pe patul de moarte toate chestiunile astea chiar o să conteze! Mai luați un like în plus.
De la mine!
Hai pa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.