despre datorii morale

De cateva zile ma gandesc la un subiect: datoriile morale.

Cand se termina o datorie morala pe care o ai fata de o persoana?

Cand o persoana considera ca ti-ai achitat datoriile morale fata de ea?…

Ce faci atunci cand cineva are niste datorii morale fata de tine si nu si le achita niciodata? Sau altfel, ce faci atunci cand stii ca ai ajutat fara nici o alta asteptare, pe cineva si, asa cum e viata surprinzatoare, ajungi tu sa ai nevoie ca acea persoana sa te ajute si ea se poarta urat cu tine sau pur si simplu iti intoarce spatele desi stie ca intr-o situatie delicata tu ai fost singura persoana care i-a intins o mana?…

Ce faci atunci cand cineva te ajuta sau face ceva pentru tine, iar tu ii raspunzi multumindu-i prin a face alte lucruri pentru acea persoana si, pe masura ce faci mai mult iti dai seama ca acea persoana este din ce in ce mai nemultumita de faptul ca nu e rasplatita dupa cum vrea ea si nu dupa cum poti tu?

Ce faci atunci cand iti platesti o datorie morala fata de cineva, insa acea persoana iti scoate ochii sau te pune in situatii delicate mereu, aducandu-ti mereu aminte despre acel lucru in cele mai nepotrivite contexte?

Ce faci atunci cand ti se face bine sau cand tu faci bine asteptand ceva in schimb? Cum iesi din patternul asta?

Cum reactionezi atunci cand faci un bine cuiva si observi ca nici macar un simplu „multumesc” nu apare dupa aceea? Nu pentru ca ai fi asteptat ceva, ci pentru ca te-ar fi bucurat sa auzi asta, ca pe o confirmare ca binele facut si-a atins scopul.

Intrebari pe tema asta sunt multe. Eu am incercat sa-mi gasesc raspunsurile pentru mine.

Tu?….

12 gânduri despre „despre datorii morale

Adăugă-le pe ale tale

  1. Morala ar fi sa nu astepti nimic de la cei carora le faci bine. Daca astepti ceva in schimb, aia nu mai este generozitate, ci o afacere.
    BTW, cat mai costa kilul de bine si cat mai e rata dobanzii la datoria morala?

    Apreciază

  2. :)) Buna intrebare! Nu stiu sa-ti spun ca la mine am observat niste chestii: datoriile mele morale fata de altii nu scad niciodata orice as face si doi, platesc intens binele facut de m-am cam saturat.

    Apreciază

  3. Un vechi proverb japonez spune ‘,, nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis ,, asta e convingerea mea si incerc sa rasplatesc cel putin egal daca nu mai mult , iar celor care nu stiu sa multumeasca un alt intelpt a spus ,, greseli noi , nu repetate ,, ,conform carora daca e sa ofer un gest bun sau o vorba o fac catre noi oameni si sunt atati de multi oameni in jurul meu carora le pot impartasi un cuvant bun sau un gest incat nu ma impiedic de cei care trec ,,smekereste ,, considerand ca li se cuvine orice gand ,gest ,vorba , si din toate imi iau lectia pentru a merge mai departe.
    Frumoasa abordarea ,felicitari povestitorule!

    Apreciază

  4. Multumesc din toata inima pentru randurile pe care le-ai scris, iti multumesc pentru ca o poveste te-a facut sa ne spui noua, dar cred ca in primul rand sa-ti repeti tie lucruri minunate si iti multumesc si pentru compliment! Si vizita ta este unul dintre motivele care ma ajuta sa scriu mai departe! Reverenta! 🙂

    Apreciază

  5. Cand faci ceva pentru cineva fara sa astepti nimic in schimb nu are sens sa spui ca acea persoana are o datorie morala fata de tine…si nici de alt gen.
    Consider ca la randul tau primesti ceva la randul tau de la alta persoana care vine sa contrabalanseze ceea ce tu ai oferit cuiva candva in mod dezinteresat.
    Sper sa ma fac inteles.
    Pe undeva totul se balanseaza in viata si vorba romanului … se invarte roata …sau bine faci, bine gasesti 😉

    Apreciază

  6. Mie mi s-a întâmplat ceva foarte urât cu câţiva ani în urmă. Cineva s-a oferit să mă ajute cu o problemă medicală ce a surveni în urma decesului mamei mele (aveam 16 ani la vremea respectivă). După ce am petrecut 6 luni cu persoana respectivă pe la diverse clinici pentru analize, s-a ajuns la concluzia că e nevoie de o intervenţie chirurgicală. După această operaţie, persoana respectivă a început să fie din ce în ce mai prietenoasă cu mine invitându-mă acasă destul de des. După 5-6 luni în care m-am ataşat de persoana respectivă, când am avut o problemă din cauza lipsei mamei, mi-a întors spatele în cele mai urât mod cu putinţă. De atunci nu am mai vorbit niciodată. Eu nu ştiu în ce categorie să încadrez asta pentru că mai mult mi-a făcut rău decât să mă ajute…

    Apreciază

  7. @Alexandru: poate ca asa ti se pare acum, ca ti-a facut mai mult rau. Poate ca a identificat ca ai creat o dependenta care tot tie ti-ar fi putut dauna mai tarziu si probabil nu a ales cele mai bune forme de exprimare sau de atitudine ca sa taie aceasta legatura pe care tu o dezvoltai. Nu stiu care e situatia ta ca sa te pot ajuta dupa 3 vorbe.
    Ce pot sa-ti spun este ca trebuie sa stai pe picioarele tale si sa infrunti viata asa cum e ea. Si crede-ma ca poti iesi invingator din toata povestea asta, dar tine doar de tine sa observi lectiile pe care le ai de invatat din fiecare situatie prin care treci, sa le intelegi si sa evoluezi cu fiecare zi care iti e data ca sa devii un om mai bun. Negativismul nu te poate ajuta. Fii constructiv cu tine insuti si cu cei din jurul tau.
    Iar daca acea persoana doar ti-a facut rau si gata, apoi pacatul ei sa fie. Tu iarta si mergi mai departe!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑